Hoppa till sidans innehåll
  • DSC_0075Foto:
  • DSC_0079Foto:
  • DSC_0064Foto:
  • DSC_0077Foto:
  • DSC_0069Foto:
  • DSC_0074Foto:
  • DSC_0070Foto:
  • DSC_0062Foto:
  • DSC_0055Foto:

Skytte är inte livsviktigt

2017-05-31 18:55
Att Sweden GP maj och juni innehåller 10 meter är inte arrangörernas påhitt. Det är på Gevärssektionens vädjan som Kviberg och Eskilstuna infogat dessa tävlingar. Allt för att få tävlingstillfällen för juniorerna intill JVM i Suhl.
  • Uppdaterad: 2017-05-31 19:05

Bildspelet: Kommer från ett trevligt sommarminne 2016 – SM-veckan i Kristianstad – som inte minst tack vare fenomenet ”ramen” fick många att dra extra på smilbanden.

I grundupplägget för Sweden GP skulle finalen avgjorts vid tävlingen i Sävsjö i april, där 50 meter tog vid. I tävlingsplaneringen insåg vi dock att våra juniorer inför JVM skulle få ett tävlingsuppehåll under maj och juni. 2018 kommer läget vara likadant för seniorerna, med VM framåt september.

Ovanstående har tyvärr medfört att arrangören inför juni månads tävling fått ta emot kraftfulla protester, till och med hot, inför genomförandet av den sista deltävlingen. Därför diskuteras just nu om tävlingen ska genomföras eller utgå ur programmet.

Programmet för tävlingshelgen styrs av kapacitet när det gäller banor och funktionärer, under samma helg ska även genomföras kompletta program på såväl 50 som 300 meter.

Bland annat har angivits att tävlingen inte skulle genomföras på grund av studentfirande. Detta är något som sker varje år och utspritt under ungefär 14 dagar, vilket skulle innebära att vi skulle tömma tävlingskalendern från tävlingar under motsvarande period. Frågan är sedan vilka fler helger under året som vi skulle göra motsvarande.

Just antalet tävlingshelger under sommarsäsongen är relativt få i jämförelse med antalet helger att planera ut tävlingar på under vintersäsongen. Skulle vi då stryka ett antal helger, skulle ekvationen bli ännu värre att få ihop.

Skytte är ideellt och skytte ska vara roligt

I Sverige är det få eller inga som tjänar pengar inom skyttesporten. Alla ledare och funktionärer på klubbnivå jobbar i stort sett ideellt. Vi sysslar med det för att det är något roligt och att det förhoppningsvis får såväl skyttar som ledare att växa med uppgiften.

Var rädda om funktionärer och arrangörer

För att citera en rutinerad ledare i Västergötland: ”En utskälld funktionär, är ofta en saknad funktionär vid nästa tävling”.

I samband med årsmötet tidigare i maj visade vi upp listan över de evenemang som Gevärssektionen behöver arrangörer till varje år. Bland de 14 eventen var enbart SM-tävlingar uppräknade, utöver dessa kommer alltifrån Swedish Cup till Sweden GP.

Vi behöver därför samtliga arrangörer som finns att tillgå idag samt helst ytterligare några nya alternativ både på orter och arrangörskonstellationer. Då har vi inte råd att ”såga” arrangörerna när det är minsta lilla som inte passar.

Alternativ för framtiden

I de diskussioner som varit har framförts att vi ska anlita distrikten i högre grad, att några tävlingar till och med (likt Skyttiaden) ska snurra på regioner, där varje region har ansvaret vart fjärde år.

Citerar därför en damskytt med alltifrån nationellt fältskytte till internationellt skytte på meritlistan: ”ni i sektionen ska inte behöva vädja till arrangörerna, det är vi skyttar som måste ta steget fram och hjälpa till ifall vi vill ha tävlingar genomförda”.

Gevärssektionen hade just tävlingsplaneringen 2018-2020 som tema på föregående styrelsemöte, och kommer jobba vidare med den planen under sommaren. Hur vi tillsammans med klubbar, distrikt, regioner och inte minst skyttar och funktionärer lyckas, det återstår att se. I vilket fall blir inte arbetet lättare om några få skyttar och ledare samtidigt går illa åt de arrangörer som försöker få verksamheten att rulla under 2017.

Vi hoppas på en bra skyttesommar

Trots då motgångar vi har haft under våren vill vi ändå blicka framåt och hoppas på en skön skyttesommar, alltifrån klubbträningar till de olika mästerskapen.

Och, vi är på skjutbanan för att utöva det vi tycker roligt och spännande – annars kan vi lika gärna styra stegen mot shoppingcentret eller stranden och lägga energin där.

Ha en skön skyttesommar!

Gevärssektionen

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link