Hoppa till sidans innehåll

Strategi 2025

04 MAJ 2018 09:21
Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.
  • Skapad: 04 MAJ 2018 09:21

Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov och förutsättningar likaså. Trots det har mycket inom svensk idrott sett likadant ut år efter år. Nya idéer har inte fått tillräckligt med plats och idrotten riskerade att tappa kontakten med de som är allra viktigast - medlemmarna. De senaste åren har RF sett hur fler slutar allt tidigare. 

Sedan hände något. Idrotten bestämde sig att det var dags för en förändring. De olika idrotterna gick ihop för att utmana bilden av hur det ska vara att idrotta i en förening och i samma veva staka ut vägen för framtiden. De enades om en gemensam vision, Strategi 2025, och hur vägen dit ser ut.

Sedan dess har mycket hänt inom de flesta idrotter, där många ser över kultur, träning- och tävlingsformer och trösklar. Men det är bara början på en lång resa. En resa mot en mer nyfiken, välkomnande och utvecklande idrott där fler blir motiverade att hålla igång hela livet.

 

Så många som möjligt så länge som möjligt

Under de senaste åren har idrotten jobbat med att gå från triangel till rektangel. Innan sa man att idrotten var som en triangel med en bred bas i barnidrotten. Ju äldre du blev ju smalare blev trianglarna, ville du inte elitsatsa eller var du inte bra nog föll du utanför. Därför ska vi nu utöka triangeln till en rektangel så alla får plats att idrotta i en förening.

Den här strategin är inget som har vuxit fram över en natt, första jobbet gjordes på RIM 2013 och sen har man fortsatt. En resa är påbörjad för att förändra idrottsrörelsens inriktning. En resa där målet är att det ska vara enkelt och attraktivt att idrotta i förening för unga, vuxna och äldre med olika bakgrund och livssituation. Detta ska bidra till att föreningarna, idrottsrörelsen och samhället blir starkare.

Nedanstående är de idrottsrörelsens övergripande gemensamma mål, där alla har ett ansvar att leda sin förening mot dessa.  

Livslångt idrottande

  • Svensk idrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.
  • Svensk idrott ska nå fler idrottsliga framgångar internationellt.

Idrottens värdegrund är vår styrka

  • Alla lever och leder enligt Svensk idrotts värdegrund.

Idrott i förening

  • Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda    möjligheter att idrotta i förening.

Idrotten gör Sverige starkare

  • Idrottsrörelsen är en ännu starkare samhällsaktör.

På Riksidrottsmötet i Karlstad 2017 tog svensk idrott också beslut om fem stycken prioriterade utvecklingsresor för att dessa sina mål. I dessa beskrivs vad idrotten på olika nivåer ska fokusera på och varje resa är en långsiktig strävan mot målen 2025. Utvecklingsresorna är:

Den moderna föreningen engagerar

Inkluderande idrott för alla

En ny syn på träning och tävling

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Ett stärkt ledarskap

Arbetet mot målen 2025 pågår nu inom RF, SF, och i många föreningar.

All denna faktan är tagen från RF:s hemsida. Vill ni läsa mer ska ni klicka in på länken. https://www.strategi2025.se/Strategi2025/

Gevärsektionen kommer under våren och sommaren presentera en resa i taget här på hemsidan. Vi precis som alla andra förbund behöver jobba med dessa frågor och vi börjar med att informera alla våra medlemmar. Första resan som vi kommer presentera är Inkluderande idrott för alla  och Jämställdhet för en framgångsrik idrott.

Hur vill Gevärsektionen att det ska se ut?

2025 känner sig alla människor välkomna till en gevärsförening. Tränings- och tävlingsverksamhet samt mötesformer anpassas efter människors förmåga och möjlighet att vara med. 2025 speglar våra medlemmar i en gevärs förening befolkningen i Sverige. Möjligheten att delta i en skytteförening är inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar.

Alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden. Det finns lika möjligheter för alla att utöva idrott och idrottsutövningen värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt. Oavsett kön har alla lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ. Arbetsformer och fördelning av uppdrag utformas så att alla får lika stora möjligheter att medverka.

Har ni som föreningar tankar, idéer, synpunkter eller förlag. Tveka inte att höra av er eller prata med någon av oss i gevärsektionen på nästa tävling.

Vi ses!

 

Skribent: Patrik Hjortskull
Epost: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link