Hoppa till sidans innehåll

Sittande, en nyhet i liggandeskytte!

08 MAJ 2018 19:14
Du som fyller 55 år, eller mer under året, har väl inte missat möjligheten att skjuta i sittande skjutställning vid bord? Så här står det i Regelbok Nationellt skytte, version 2018-02-25:
  • Uppdaterad: 08 MAJ 2018 19:15

5.16 Bord

Sittande skjutställning vid bord, får användas i liggandeserie, av den som under året fyller 55 år eller mer. Bord och stol är den enskildes hjälpmedel och får anpassas individuellt i storlek, men de ska hållas inom tilldelad skjutplats. Bordets och stolens stödytor ska vara släta. Arrangör kan besluta att befintlig sittande skjutplats på skjutbana, ska användas av alla sittandeskyttar.  Se även 7.4.

Detta innebär i praktiken att sittande vid bord och liggande skjutställning likställs för den här åldersgruppen. Bakgrund till förändringen, är beviljade ”Särskilt tillstånd” för sittande skjutställning vid bord i liggandeserier och även inlämnade förslag om att öppna för den här möjligheten. I enkät gällande gevär 6,5 var 84,2% positiva till införande och där framfördes även i kommentarer, att det borde vara lika oavsett gren.

För en skytt utan värk eller andra besvär i nacke/rygg, bedöms liggande skjutställning vara klart fördelaktigare än sittandeskytte. Därför kan det endast ses som positivt, att skyttar med problem i nacke, rygg etc. kan fortsätta skyttet tack vare den nya möjligheten.  

Som framgår av Regelboken, är bord/stol ett personligt hjälpmedel som skytten själv tar med.

Vissa föreningar har dock under senare år erbjudit den här möjligheten i inbjudningstävlingar och naturligtvis även i intern verksamhet. Med hänsyn till redan gjord anpassning för sittandeskytte i vissa skjuthallar, anses det rimligt att arrangör kan besluta att endast befintligt bord/stol ska användas av alla.

För Regelkommittén

Lars Lennartsson

Skribent: Lars Lennartsson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link