Hoppa till sidans innehåll
 • Fd_skolsmskyttar_numera_funktionärerFoto:
 • Korthåll_HögstadieFoto:
 • Korthåll_GymnasieFoto:
 • Glada_arrangörerFoto:
 • Gevär_HögstadieFoto:
 • KorthållFältFoto:
 • KorthållFält_GymnasieFoto:
 • Gevär_GymnasieFoto:
 • KorthållFält_HögstadieFoto:
 • Deltagare_KorthållFältFoto:

Skol-SM avgjorde i skånskt höstväder

24 SEP 2018 23:30
Årets Skol-SM är avgjordes i helgen i skånska Kristianstad med Wendesbanan som tävlingscentrum. 80 skyttar från Piteå i norr till Ystad i söder tävlade under variarenade väderlek när hösten kom till Skåne då det både regnade, blåste och var soligt.
 • Uppdaterad: 24 SEP 2018 23:30

Banskytte på lördagen

Numera tävlar man i 2 olika klasser på Skol-Sm, Högstadie och Gymnasium och skyttarna tävlar för sin skola individuellt och för som förening i lagtävlingarna. Under förmiddagen blåste det rejält och då avgjordes grundomgångarna i både gevärskyttet på 300m och korthållsskyttet på 50m och resultatnivån blev lite lägre än normalt men trots detta så höll skyttarna humöret uppe och både peppade och stöttade varandra. 

En skytt som bemästrade skyttet och vädret var Alexander Skau från Arvika som slog till med ett prydligt personligt rekord på 300m med 197 poäng och då intog han plats 1 i finalen hela 6 poäng före Caper Fredriksson, Ramselefors och Viktor Klemmedsson, Christianstad. I finalen sköt han åter bäst och vann enkelt mästerskapet hela 8 poäng före Viktor som tog silvret och Casper blev 3:a

Medaljtrion på 300m var även de tre skyttarna som var i topp i korthåll för gymnasieklassen. Skillnaden var här att Casper sköt fenomenala 196 poäng i blåsten och ledde med 5 poäng före Viktor i finalen. Casper tappade något men kunde hålla undan för jagande Viktor och vann och Viktor tog ett nytt silver och Alexander spurtade upp till ett brons.

Jämt i högstadieklassen

Det blev riktigt jämt när finalerna skulle avgöras i högstadieklasserna. Inför sista skottet i 300-meters finalen var det 5 skyttar som var inom 1 poäng och då sköt Sofie Hjortsberg, Tierp, en tia och kunde vinna på 290poäng före 4 skyttar på 289 som fick särskjuta där Alvin Jonasson, Eda tog silvret och Philip Hillqvist, Mariestad vann bronset.

Samme Philip ledde sedan korthållsfinalen på 193 poäng och tog sin andra pallplats för dagen då han blev slagen av Anton Salomonsson, Barkåkra-Hjärnarp i en särskjutning om silver-brons. Vann gjorde starkt sprutande Melker Dahl, Älmhult som med sina 98 poäng i finalen och 191 i grunden vann ett överraskande guld.

Lördagens avslutades sedan med en Tacofest för de skyttar, ledare och föräldrar som ville det och det kom hela 80 personer på detta kalas som arrangerande Christianstads Skyttesällskap hade ordnat ihop. Tanken på denna fest föddes då de skånska skyttarna tyckte det vara synd att den traditionella tacokvällen på Skol-Sm skulle försvinna om man sköt en tävling på hemmaplan och då bestämde sig sällskapet att ordna en stor fest för att som ville vara med och det blev mycket uppskattat

Korthåll Fält på söndagen

 En liten men tapper skara skyttar ställde upp i söndagens korthålsfältskjutning som delvis sköts i helt ny terräng runt Wendesbanan. Återigen var det en blåsig dag men det verkade inte Erik Westling, Bollnäs, bry sig om för han sköt maximala 36 träff och vann högstadieklassen före Helena Drejer Perkimäke, Vännäs, Rasmus Jagerstål, Löberöd och Tindra Jonsson, Bjärke, som alla hade 34 och de fick särskjuta om övriga medaljer och då tog Helena ett silver och Rasmus ett brons.

I gymnasieklassen skrällvann Niclas Jönsson för hemmaföreningen Christianstad på 31 träff före Emma Eriksson, Ramselefors och Martin Blombäck, Piteå.

Livesändningar under hela helgen

Under hela helgen har arrangören gjort allt de har kunnat för att även de som inte var på plats i Kristianstad skulle få uppleva tävlingarna. Bl.a. så genomfördes det flera livesändningar på Facebook med rapporter och intervjuer och som man nu kan se i efterhand på https://www.facebook.com/skolsmskytte2018/. Detta är ett enkelt grepp att få ut lite mer live från en skyttetävling och det är något som fler borde prova på.

Var Skol-Sm skall gå nästa år är inte riktigt klart men Hans Drugge från Stiftelsen Skolskyttefrämjandet rapporterade att de hade diskussioner med 2 kommande arrangörer så det ser bra ut för framtiden. En sak det dock är värre med är deltagarantalet som i år var rekordlågt – här har alla skyttar och ledare ett ansvar att locka fler skyttar till en mycket trevlig tävling.

Text och bilder: Per Klemmedsson, Christianstad Skyttesällskap

Fotnot: Synpunkter eller idéer kring Skol-SM lämnas till Skolskyttefrämjandet, inte till Gevärssektionen.

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo www
SponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link