Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Klemmedsson Gruppbild 24-timmars

Strategi 2025 – En ny syn på tävling och träning

26 MAJ 2018 19:47
2025 har vi en hållbar idrottsrörelse där alla får plats. Det är naturligt att idrotta i en förening hela livet oavsett ambition, ålder eller andra förutsättningar.
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2018 20:02

Det är lika mycket värt att idrotta enbart för att det är roligt och för att må bra som att satsa och nå den yppersta eliten. Alla föreningar erbjuder inte träning och tävling för alla behov, men det finns alternativ för människor med olika ambitioner – inom svensk idrott, hela livet.

2025 har idrotten på alla nivåer ändrat strukturer, stödsystem och beteenden så de gynnar såväl bredd- som elitidrott. Skytteföreningar hjälper och samarbetar med varandra samt andra aktörer som gynnar vår verksamhet. Svensk idrott har fått ett nytt ledarskap och en ny syn på tävling och träning. 

Nu har det gått en månad sedan vi publicerade första resan. Det har blivit dags för resa två och den handlar om hur vi ser på tävling och träning. En känslig men ack så viktig fråga då idrotten består mycket av träning och tävling. 

Så tävlar och tränar vi i framtiden

När vi tränar och tävlar ska vi fokusera på att utveckla självförtroende, motivation, fysisk kompetens och kunskap hos alla som är med. Då lägger vi grunden för ett helt liv av idrott och får både starkare föreningar och ett starkare Sverige.

Det ska vara helt naturligt att idrotta i en förening oavsett ambition, ålder eller fysiska förutsättningar. Hur höga är trösklarna för en tonårig eller vuxen person som är nyfiken på att börja men som aldrig testat på tidigare? Hur gör vi det enklare att börja? 

Bland de unga ambitiösa idrottare som håller på med skytte idag finns många som skadar sig. Skytte är en statisk sport, där oavsett om man elitsatsar eller inte behöver träna fysiskt för att förebygga skador. Genom att jobba förebyggande mot skador kan fler hålla på med sporten längre och kunna fortsätta utvecklas på sin nivå. 

Samtidigt ska våra träningar och tävlingar vara bättre anpassade till de som faktiskt ska vara med. Idrott för barn blir till exempel bara meningsfullt om vi utformar den efter deras behov. Då kan det handla om enklare regler och ett mer lekfullt lärande där vi pratar om prestation och inte resultat.

Mycket av detta kanske låter självklart i era öron och det är säkert sant. Vi är bra på mycket i våra föreningar men man kan alltid bli bättre. Så även om allt fungerar bra kan det vara bra att tänka igenom om man kan göra något annorlunda. För att jobba vidare i er förening mot en ny syn på tävling och träning, boka en diskussionskväll och fundera på hur ni kan jobba med följande: 

  • Hur kan vi får fler att idrotta längre? Hur får vi även de som inte satsar att fortsätt skjuta? Tänk från triangel till rektangel. 
  • Hur kan vi jobba förebyggande mot skador i vår sport? Uppmuntrar vi till fysisk aktivitet? Har vi uppvärmning? Finns någon förening i närheten som håller på med någon passande fysisk aktivitet, exempelvis klättring, som vi skulle kunna samarbeta med? 

  • Hur stärker vi idrottarnas självförtroende? Hur får vi fler att våga prova nya saker? Exempelvis våga sig på att skjuta stående? 

  • Hur utformar vi våra träningar? Vad har vi för typ av träningar? Skulle vi kunna förbättra något? 

  • Hur utformar vi våra tävlingar? Vad har vi för typ av tävlingar? Skulle vi kunna förbättra något? 

 

Vill du läsa mer? Gå in på hemsidan för Strategi2025. Känner du att du vill diskutera frågor/tankar och idéer, tveka inte att höra av dig till någon i gevärsektionen eller haffa oss på nästa tävling. 

Titta gärna på länken nedan.  

https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/statistik/barn-och-ungdom/ungdomsbarometern-2016---riksidrottsforbundet.pdf 

Hemsida till ungdomsbarometern 

http://www.ungdomsbarometern.se 

 

 

 

 

 

Skribent: Gevärssektionen
Epost: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link