Hoppa till sidans innehåll
  • DSC_0132Foto:
  • DSC_0141Foto:
  • DSC_0133Foto:
  • DSC_0147Foto:
  • DSC_0136Foto:
  • DSC_0134Foto:
  • DSC_0140Foto:
  • DSC_0129Foto:
  • DSC_0145Foto:

Det goda exemplet – Kalmarcupen

01 SEP 2019 19:31
Gevärssektionen uppmanar i olika sammanhang till nytänkande, att våga prova något nytt för att utveckla vår verksamhet. Ett gott exempel på detta är Kalmarcupen med större tia och Norma 2.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2019 19:31

-          Bakgrunden är att jag skjutit in mängder med ammunition och sett hur det ligger till med i första hand 22-ammunitionen. Samtidigt håller det inte till exempel för en barnfamilj med flera ungar som skjuter att ge 3.50 per skott, förklarar Håkan Hertzman i Karlslunda som tillsammans med Magnus Rosell i Algutsrum tagit initiativet till experimentet.

Vi befinner oss på Skogstorps skyttecenter strax utanför Kalmar och hemmaplan för Kalmar/Läckeby Skytteklubb. Elektroniken här är av märket SIUS. För dagen är tian ”nedskalad” till 9,5. Vi skjuter alltså mot en större tia, samtidigt som alla deltagare erhåller och är tvungna att skjuta med arrangörens ammunition, av varianten Norma 2.

Tavlan är justerad från 1000 till 1770, vilket ger tia ut till 9,5. I detta fallet på SIUS, men ska vara möjligt även på Megalink.

-          Det här kommer ju att behöva utvärderas mer, tror danskarnas nationella tavla är ytterligare lite större, men det viktiga i sammanhanget är att de lite längre ned i resultatlistan känner att de kommer närmare eliten, fastslår Håkan.

Få luftgevärsskyttarna att skjuta korthåll

En annan vinkel är läget då luftgevärsskyttarna kommer ut till korthållsbanan. Istället för fullpoängare och plusvarianter i decimaler, blir resultatet istället 170-180 på 20 skott. Då är det många skyttar som ”hoppar över” korthållet och inväntar nästa luftsäsong istället.

-          Vi tror på det här och kommer att testa igen. Det är viktigt att vi har en nationell bas i vårt skytte, även för att få fram elitskyttarna, säger Hertzman.

Dagens tävling har lockat totalt 21 skyttar att ”prova på det nya” och efter en grundomgång för alla över 30 skott är det dags för först grill och prisutdelning, samt därefter en cuptävling.

Spännande cup, med decimaler först i finalen

I cupen lottades skyttarna mot varandra och efter utslag innehöll andra omgången 11 skyttar, tredje omgången 6 skyttar och finalen 3 skyttar som gjorde upp om medaljerna.

Varje cupomgång avgjordes över tio skott, medan finalen avgjordes nationellt över fem skott och därefter fem stycken skott för skott.

Från semifinalen var det de tre 100-poängarna Mathilda Hjelm från Kalmar/Läckeby, Berith Danielsson från Karlslunda och Johan Ottosson, Ingelstad, som fick göra upp om medaljerna.

Även den kampen blev riktigt jämn och efter de tio finalskotten summerades Mathilda till 103,1 mot 103,0 för Berith och 102,8 för Johan.

-          Man försöker ju hela tiden att utveckla sig som skytt, och det tror jag skyttet som helhet också behöver göra, avslutar Håkan Hertzman.

Är det fler som vågar testa?

Även om gänget på ostkusten kommer att prova igen, vore det önskvärt att kanske ytterligare ett par arrangörer på andra platser i landet testar något liknande. Skulle du och dina klubbkompisar tänka er det, så är säkerligen Håkan Hertzman och Magnus Rosell behjälpliga med tips hur man går tillväga.

Apropå anläggningen i Skogstorp har eldsjälarna i Kalmar/Läckeby lagt ned mycket tid de senaste åren på att rusta upp anläggningen. Klubben har idag 20 egna elektroniska banor, men anläggningen har plats för 40 banor. Planer finns på att skissa på en tävling liknande Masters i Danmark, men rent kapacitetsmässigt skulle Skogstorp kunna mäkta med ett SM. Varför inte 2021 eller 2022?

MIKAEL SVENSSON, text och bilder

 

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP

VÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link