Hoppa till sidans innehåll
 • 190708KF_Ake_Gustafsson_Gustav_Lofgren_Edvin_StrombergFoto:
 • 190709KH_Olle_Gabrielsson_Ingemar_Mansson_Ulf_EnokssonFoto:
 • 190708KH_Vy1Foto:
 • 190708KH_Donald_Johansson_Olle_Gabrielsson_Stefan_LundqvistFoto:
 • 190708KF_Stn4Foto: MAJA LINDBERG
 • 190708KF_Christer_Bengtsson_Olle_Gabrielsson_Leif_SandbergFoto:
 • 190708KF_MarkeringFoto: MAJA LINDBERG
 • 190708KF_Stn3Foto: MAJA LINDBERG
 • 190709KH_Olle_Gabrielsson_Casper_FredrikssonFoto:
 • 190708KF_Stn1Foto: MAJA LINDBERG
 • 190708KH_Malin_Svedberg_Filip_Andersson_Anders_PeterssonFoto:
 • 190708KF_Stn2Foto: MAJA LINDBERG
 • 190709KH_Agnes_Svedberg_Casper_Fredriksson_Filip_AnderssonFoto:
 • 190708KF_Vy2Foto:
 • 190708KF_Stn5Foto: MAJA LINDBERG

Olle och Casper supermästare på SM

12 JUL 2019 18:12
Med ett par dagars distans till ett blåsigt och tuff men välarrangerat SM i Ramsele tog vi pulsen på de båda supermästarna Casper Fredriksson och Olle Gabrielsson.
 • Uppdaterad: 12 JUL 2019 18:12

Casper från arrangörsklubben Ramselefors svarade för placeringsraden 12-19-1 och fick därmed totalpoängen 32. Han följdes närmast av Anders Petersson från Älmhult med 38 poäng och Kevin Arnmark, Västerås, med 44 dito.

Den stora triumfen för Casper kom naturligtvis i korthåll ställningar, vilket var mest oväntat för honom själv.

- Korthåll ställning gick oerhört över förväntan med tanke på väder och vind. Dessutom har jag haft problem med stående innan under säsongen, men det funkade klockrent nu, konstaterade Casper.

Casper hade den otacksamma uppgiften att gå in i finalen på ledarbanan, och trots att såväl han som liggandevinnaren Filip Andersson, Västerås, hade 189 poäng att gå på, såg den 18-årige junioren ett större hot.

- Det är alltid stor nervositet att starta på bana 1 och sen insåg jag att Agnes Svedberg (Björksta) skulle vara giftigast. Sköt en sjua i sista stå och hon en åtta. Det var tur för mig, jag hade aldrig rett ut en särskjutning, förklarar allätaren Casper.

- Jo, men åker jag till exempel ned till Skövde för att skjuta JSM, då skjuter jag allt. Det är ingen mening att skjuta en tävling.

När det gäller de övriga tävlingarna under korthålls-SM var Casper mest förba—ad över fältskyttet.

- I korthåll liggande fick jag inte ihop mera i vinden. I korthåll fält är jag mest besviken över mig själv. Jag missbedömde att vi sköt i skugga, vilket gjorde att jag missade. Fullträff där och man hade varit med i särskjutning, konstaterar Casper Fredriksson, som dock fick sin revansch under tisdagen.

Annars var det väldigt mycket Västmanland på pallen – kanske triggade eftersom de ska ha både SM på 50 meter (ISSF-delen) och SM 6.5 på hemmaplan – i Västerås och Sala, vem vet.

I liggandefinalen tog Filip Andersson från Västerås spets med 196 poäng in till finalen. Med ytterligare 145 där summerades han till 341 och säkrade guldet två pinnar före Malin Svedberg, Björksta.

Trea blev Anders Petersson från Älmhult efter finalen dunderspurt. Med 147 poäng knallade han upp från tolfte finalbanan till bronspallen med 338 poäng.

Fältskyttet på seniorsidan blev till ett riktigt getingbo. Även om ingen lyckades bemästra suveräne veteransegraren Olle Gabrielsson, samlades desto fler på 39 träffar.

Fältskytterutin krävdes i blåsten på måndagskvällen, och det har definitivt Gustav Lövgren, Niemisel. Dubbel-sexa på de två första målen hakade av tre skyttar. Kvar var Gustav tillsammans med Åke Gustafsson, Almunge-Lenna. På det tredje målet (S5H/S25H i knä på 76 meter), drog så norrbottningen längsta strået med 6-5.

Olle Gabrielsson 1-1-2

Dalmasen Olle Gabrielsson, Rommehed, är en av dem som trivs likt fisken i vattnet då det är tävlingar i Ramsele. Det visade han också med placeringsraden 1-1-2 och platssiffra 4 bland veteranerna.

- Det är alltid trevligt i Ramsele, gemytligt att vara där och att bo på skjutbanan, säger Olle, som är lite blyg då det blir tal på förväntningar på Norrlandstrippen.

- Klart man har förhoppningar, men att det skulle gå så här bra, det är helt fantastiskt.

Även om Olle var nöjd med hela vistelsen, så fanns det en självklar favorit då vi trycker honom på pulsen.

- Fältskjutningen var klockren, allt gick mitt i. 36 innerträffar kan man ju inte klaga på, fastslår Olle, ensam om att summeras till maximala 42 träffar.

Vad var det då som blev avgörande?

- I fält tar man beslut och läser sedan av resultatet. Detta hade med rutin att göra, med tanke på att vi låg nära backen och sköt så påverkar inte vinden så mycket. Jag höll igen på vindskruven, men såg att många skruvade ut sig fullständigt, avslöjar Olle.

Han följdes i veteranmästerskapet närmast av två andra rutinerade 6.5-fältskyttar. Christer Berntsson, Varberg, och Leif Sandberg, Kalix, båda med 40 träffar.

I korthåll liggande gick Olle in som etta med 194 poäng och vann på 335 poäng. Det hjälpte in hur tvåan Donald Johansson, Ale, än jobbade i sin spurt upp till silverpallen med 333 poäng.

I ställningsmästerskapet var det istället Gabrielssons tur att slå underifrån sjätte finalbanan. Men även om han spurtade friskt med 145 i finalen upp till 332 och silverplats, så fanns det en skytt som var värre på tisdagen. Inte helt oväntat Ingemar Månsson från Helsingborg. Med 191 att gå på, fyllde han på med 145 upp till 336 poäng (svenskt rekord).

Lagkamperna

Västmanland var som sagt taggade i det här mästerskapet, vilket också återspeglade sig i lagkamperna.

Förbundslaget i liggande vann Västmanland med 579 poäng, mot 578 för Skåne och 571 för hemmaförbundet Västerbotten. Bland föreningslagen blev det dubbelt Västmanland sedan Björksta dragit längsta strået före Västerås. Trea här Almunge-Lenna.

När vi kom till fältskyttet gick förbundslagsegern som ofta så snart någon ”andas” fält till Norrbotten. De summerades till191 träffar mot 188 för Halland och 185 för Västerbotten.

Bland föreningarna toppade Kalix med 78 träffar mot 76 för Varberg och 72 för Bromma-Solna.

I tisdagens avslutande ställningsskytte sträcktes förbundslagkampen ut så långt det bara gick. Vann gjorde nämligen Skåne med 921 poäng mot 919 respektive 914 för pallkompisarna Norrbotten på silverpallen och Västerbotten på bronspallen.

Bland föreningslagen triumferade arrangörsklubben ordentligt med ett lag som etta och det andra laget som trea. Däremellan Västerås. Totalen för lagen på pallen blev 373/373/360.

Summeringen

Med ett par dagars vila är vi avslutningsvis tvungna och ta en nyckelspelare i Västerbotten-klubbarnas välslipade arrangörsgarde på pulsen. Vad är Lars Nordvalls intryck av den nationella SM-delen på två dagar och ”andra halvlek” på banan i Ramsele.

- Vi hade väldigt mycket vind, framför allt på måndagen. De som behärskar vind var också starkast. Det blev ändå rättvisa och spännande tävlingar, säger Lars, som gärna plockar ut ett par saker med lite distans.

- När man är igång med arrangemanget reflekterar man inte så mycket men nu efteråt noterar jag dels att en veteran (Olle Gabrielsson) var bäst i fält med tre träff bättre än seniorerna, och sen gick de tre yngsta deltagarna till final i korthåll ställning, det är uppkäftigt, avslutar Lars Nordvall.

Rent arrangörsmässigt får vi tacka Västerbotten, Umeå och Ramselefors för – i vanlig ordning – välordnade tävlingar där tidsschemat hölls bra rakt igenom.

Vi hoppas naturligtvis att få komma till Ramsele igen – men när det gäller Korthålls-SM, så sträcker vi återigen ut vårt långa land.

Nästa år avgörs Korthållsveckan, såväl nationellt som ISSF-delen, i Sandskogen utanför Ystad. 300 meter (ISSF) kommer också att avgöras i vecka 30, fast på Wendesbanan i Norra Åsum.

För kompletta resultat och bilder – se ac-skytte.com eller IndTA.

Samtliga bilder tillhör och är publicerade med tillstånd från ac-skytte.com

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo wwwSponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link