Hoppa till sidans innehåll

Avgörande särskjutningar på fältskytte-SM

29 OKT 2017 01:13
Lördag 28 oktober gick första fältskytte-SM-dagen av två 2017. I ett höstligt Kungsängen avgjordes SM i öppna klassen, för veteraner och för juniorer. Och särskjutning krävdes för att medaljerna i de förstnämnda klasserna skulle hitta hem.
  • Uppdaterad: 08 NOV 2017 12:33

Det finns en första gång för allt och i år var det premiär för fältskytte-SM sista helgen i oktober, åtminstone i modern tid. Så blev det eftersom maj månads tänkta SM i sista stund blev inställt. Men även på hösten visade det sig fungera att ha fältskytte och flera av skyttarna visade klass, trots att det normalt inte är fältskyttesäsong i 6,5 så här års.

Mästerskapet hålls på Kungsängen med Stockholms Skyttesportförbund som arrangör, med assistans från Uppland och Sörmland. I planeringsfasen konstaterade man att det bara var möjligt att genomföra SM:et om det delades upp på två dagar. Denna lördag var det därför dags för veteranerna, juniorerna samt skyttarna i öppna klassen att göra upp, och under söndagen väntar Riksmästerskapet för veteraner samt SM i kikarfält.

Särskjutning
Åtta stationer i höstlandskapet fick skyttarna ta sig an, och allt eftersom patrull efter patrull skjutit klart pekade mycket på att det skulle krävas särskjutning för att fördela medaljerna. Och mycket riktigt blev det så.En guldkamp blev det mellan Ingemar Månsson, Helsingborgs Skyttesällskap, och Olle Gabrielsson, Rommeheds Skytteförening. Båda gick runt banan på finfina 47 träff av 48 möjliga. Med dem på särskjutningsvallen satt också Christer Berntsson, Varbergs Skytteförening, och Stefan Lundqvist, Ununge Skytteförening, som fick skjuta isär om bronset efter att ha haft 44 träff i rundan.

I särskjutningen fick de fyra först skjuta liggande på en målgrupp, följt av ytterligare sex skott i knästående på en bakre målgrupp. Tolv skott per skytt och i guldmatchen blev det utslagsgivande direkt. Gabrielsson satte nämligen alla sina skott på tavlan och vann då guldet med tre träff till godo mot silvermedaljör Månsson.
Berntsson och Lundqvist satte tio träff vardera i särskjutningen, så ytterligare sex skott vardera fick tas till. Och nu kunde Lundqvist hämta hem bronset med sex träff mot Berntssons fyra.

Men guldet alltså till Olle Gabrielsson från Rommehed, som log stort och höjde nävarna i luften när segern var klar.
- Guld är guld. Då är man bäst, så är det. Det är dit man strävar när man är på en viss nivå, säger Olle, som sköt hem sitt första fält-SM-guld för tio år sedan.

I själva rundan kom Gabrielssons enda bom på första knämålet, station tre, där skottet gick ”en hel decimeter ut”. Resten satt som det skulle, på en bana som han gillade och som utmanade:
- Jo, den var en bra bana och man fick vara på tå redan från början. Men sedan är det alltid svårt med vinden - att läsa den innan man kommer in i det - men det gick ju bra. Och det är alltid svårt mot slutet. Mot slutet när vi sköt avtog vinden för oss och då är det svårt att låta bli sidskruven ändå.Väl i särskjutning var Gabrielsson säkerheten själv, till stor del för att han kände sig väldigt trygg med avståndsbedömningen.
- Även om målen var långt bort var jag ganska säker på avståndet, och då blir det säkrare skjutning. Så är det rätt avstånd sitter de, tänkte jag. För jag sköt inga dåliga skott. Men har man bedömt fel så kan de ju ligga i kanten. Och sedan vet man ju aldrig hur Ingemar har skjutit, han kan ju också ha satt tolv.

Och hur var känslan när du fick höra resultatet?
- "Yes, det var klockrent." Då blir man glad. Att vinna på särskjutning är lite extra. Här är det SM och att då få gå till särskjutning och få en match till, det är fantastiskt. Och vinner man då är det ännu roligare.

Tre kämpade om veteranguldet
Tre veteraner hade satt högsta resultatet 45 av 48 träff under rundan över de sex stationerna, så också här krävdes en särskjutning för att fälla avgörandet. Den stod mellan Tore Bjurvén, Lidingö Skytteförening, Donald Johansson, Ale Skytteförening, och Torbjörn Eriksson, Harakers Skytteförening. Också de fick skjuta sex skott vardera på två olika målgrupper, mål som helt plötsligt sken upp i solen som nu uppenbarade sig för första gången på hela dagen. Och lika mycket som målen, sken snart Tore Bjurvén upp. Med sina elva träffar var han bäst av de tre och han vann därmed ett mycket efterlängtat guld.
- Det här var något jag sett fram emot i många år, säger Tore. Jag började 1960 och har varit nära några gånger och skjutit isär några gånger, men aldrig kommit bättre än tvåa. Så det här är något jag längtat efter. Och jag börjar komma upp i åren. Jag är 72 nu och jag skulle tro att jag är en av de äldsta veteranerna som vunnit. Och det är speciellt när man vinner efter en särskjutning. Det är ju toppen av det hela, särskilt när man möter sådana motståndare som i dag.Efter prisutdelningen sitter han och gläds åt sin första lagerkrans, som väl får hamna på någon vägg, och av känslan.
- Det är en ljuvlig känsla. Nästan så att man blir tårögd när man vinner.

Fast han säger sig ha haft lite flyt med sig, för att ens ha tagit sig till särskjutning.
- Det var en jättetrevlig bana, bra lagd. Men så hade jag lite flyt, särskilt på sista stationen när jag bedömde för långt men ändå bara tappade en träff. Annars hade det inte blivit särskjutning.Inför särskjutningen var han lugn i vetskapen om att en pallplats var klar. Men han såg till att vara noggrann.
- Jag gick in för att skjuta väl i knästående speciellt. Vi hade 90 sekunder på oss och det är bättre att vara noggrann med varje skott än att slarva iväg dem. Med åldern blir det ju svårare att skjuta knä, man blir mer vinglig. Det är därför jag tycker det är bra med den långa skjuttiden vi har, då hinner man rätta till sig om man sitter fel.

Noggrannheten blev ett vinnande koncept för Tore, som nu får åka hem till något sorts firande.
- Det är någon som har sms:at till min sambo och sagt att hon ska ställa champagnen på kylning, så vi får se vad det blir. Jag är otroligt nöjd i alla fall!Silvret i veterantävlingen gick till Donald Johansson som fick ihop nio träff i särskjutningen och bronset tillföll därmed Torbjörn Eriksson.

David bästa junior
I juniorklassen hittades tolv deltagare detta SM och av dem var det David Augustsson från Eda som sköt hem segern. 40 träff var hans vinnarresultat.
­- Det var roligt, säger han med stort leende.Varför vann just du i dag?
- Tja, har väl varit med så länge nu så, det börjar sitta, säger David som tidigare har ett brons som bästa merit.

Skultunaskytten Fabian Heden Svensson knep silvret och bronset sköts hem av Eddie Johansson, Värnamo Skytteförening.

RESULTAT
Alla resultat från dagen, såväl individuellt som i lagtävlingar, hittas på Stockholms Skyttesportförbunds hemsida.

BILDER
Bilder från dagen finns att se och ladda hem på SvSF:s Flickrsida.
Fotograf: Josefin Warg/Svenska Skyttesportförbundet.
Bilderna är fria för media att använda, samt av skyttarna för eget bruk (i sociala medier är okej), men ange fotograf.

Vid något fel på någon bild (t ex fel namn på fel person) kontakta This is a mailto link med länk till bilden.

VIDEO FRÅN SÄRSKJUTNINGARNA
SvSF sände live på Facebook från särskjutningarna. Du kan se sändningarna i efterhand här på vår Facebooksida (kan ses utan inloggning).

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin 


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOPBingolotto_Svenska SkyttesportförbundetVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link