Hoppa till sidans innehåll
 • DSC_0073Foto:
 • DSC_0055Foto:
 • DSC_0097Foto:
 • DSC_0082Foto:
 • DSC_0045Foto:
 • DSC_0041Foto:
 • DSC_0060Foto:
 • DSC_0092Foto:
 • DSC_0047Foto:
 • DSC_0076Foto:
 • DSC_0100Foto:

Tjejerna tokdominerade mästerskapet i fallmål

19 NOV 2017 19:28
Det händer ganska ofta i nationella gevärstävlingar att tjejerna dominerar resultatlistorna. Vid SM/JSM/RM i falling target i Marks skyttecenter i Kinna tokdominerade tjejerna.
 • Uppdaterad: 19 NOV 2017 19:43

Först ut var ungdomarnas RM, där Andrea Jirle från Gullabo var enda skytt med maximala 40 träffar. Hon hade sällskap av ytterligare nio tjejer samt sex killar. I kvarten var det 7-1 och i semin var det bara tjejer kvar.

Andrea kunde i semin besegra arrangörsklubben Sjuhäradsbygden Aili Cimmerbeck med 8-7. Desto tuffare i den andra semin där Ingelstadsderbyt mellan Wilma Svensson och Sanna Paulsson slutade 10-10. Särskjutning fick tillgripas och först i nionde skottet kunde Sanna avgöra med 7-6.

I finalen ryckte Sanna åt sig ledningen med 5-3 i halvtid och det hjälpte föga att Andrea reducerade i andra delen. Guldet till Ingelstad och Sanna med 8-7.

-Det känns jättebra, det var nervöst att möta Wilma, sa en nöjd Sanna.

- Jag är nöjd med skyttet. Hade inget särskilt mål, mer än att gå till finalen.

Undantaget från tjejdominansen var RM för vuxna, där finalen hade fördelningen 2-6. Ett skånederby och ett Vellingederby krävdes innan Daniel Malmqvist kunde finalbesegra Johan Jönsson-Petersson, Roasjö, med 8-6.

JSM-guldet till västra Värmland

Klubbderbyn blev det flera i årets mästerskap, så även i JSM där antalet finalskyttar var 12-4 i tjejfavör. I kvarten var det 7-1 och i semin var killarna inte med längre.

Den ena semifinalen avgjordes mellan Johanna Arvidsson och Linnéa Svensson, båda med klubbadress Skillingaryd. En jämn kamp utspelades innan Linnéa drog längsta strået med 8-7.

I den andra semin hade Victoria Spennare-Olsson från Köla i västra Värmland svårt att förstå vad som höll på att ske då hon slog ut Zandra Jönsson-Petersson, Roasjö, med 6-4.

Linnéa och Victoria ställdes mot varandra i finalen och sedan småländska haft greppet kvitterade värmländskan i näst sista skottet. De summerades till 7-7, innan Victoria vann sudden med 1-0 i andra skottet.

-Det var verkligen inte väntat, mitt mål var att skjuta över 24 träffar. Final fanns inte. Det var obeskrivlig, har aldrig känt så här någonsin, sa Victoria Spennare-Olsson, vars glädjetårar rann i strid ström.

SM-guldet stannade på hemmaplan

Desto mera rutin av disciplinen falling target har hemmaklubbens Louise Nilsson. Hon vann grundomgången på seniornivå och sedan stjärnskottet Johanna Andersson, Dalstorp, besegrats i ett västgötaderby, var det dags för final.

På andra sidan skulle det bli gotländskt. Ytterligare ett klubbderby utspelades i semin mellan Frida Eriksson och Amanda Glansholm, båda med Stenkumla som hemadress. Den täta kampen skrevs 10-9 i Fridas favör.

I finalen var Louise Nilsson tryggheten själv och trots att Frida Eriksson hade full fokus skrevs siffrorna 9-8, vilket gjorde att guldet stannade kvar i Sjuhäradsbygden.

-Trodde inte på detta när jag gick in i finalen, kändes jättebra i denna andra finalen. Bra att få bevisa för mig själv att jag kan prestera trots att jag är nervös, säger Louise som varit i hetluften under flera år.

-Tror jag var 14 vid första finalen, vet inte så noga, säger samtidigt som hon får en chock över att som 21 år ung nästa år, vara den äldsta i den unga truppen till landskampen mot Finland.

Västergötland och Småland på pallen

Västergötland och Småland var distrikten som tog plats på lagpallen i alla de tre mästerskapen. Den tredje pallplatsen alternerade.

Småland vann RM och SM. I RM före Värmland och Västergötland, och i SM före Skåne och Västergötland. Hemmadistriktet triumferade i JSM före Småland och Gotland.

Bland föreningslagen toppade småländska Ingelstad och Ålem, följda av Torestorp. Dubbelt Småland även i SM genom Gullabo och Långasjö, följda av Vellinge. I JSM toppade gotländska Stenkumla före Skillingaryd och Tvååker.

Landslagen till kampen mot Finland

I normalläget (om alla har möjlighet) är det de fyra semifinalisterna på JSM/SM som utgör landslaget till kampen mot Finland, som 2018 avgörs sista helgen i januari på bortaplan. Efter finalen kunde coachen Patrik Hjortskull gratulera följande till var sin landslagsbiljett.

Juniorlaget: Johanna Arvidsson, Skillingaryd, Linnéa Svensson, Skillingaryd, Victoria Spennare-Olsson, Köla och Zandra Jönsson-Petersson, Roasjö.

Seniorlaget: Louise Nilsson, Sjuhäradsbygden, Johanna Andersson, Dalstorp, Frida Eriksson, Stenkumla och Amanda Glansholm, Stenkumla.

Att åtta av åtta landslagsskyttar är tjejer understryker hur det ofta ser ut i svenskt gevärsskytte just nu.

Tack Sjuhäradsbygden – vi återkommer nästa år!

Arrangörsmässigt brottades funktionärerna med att tekniken inte ville hänga med alla gånger. Särskilt vid starten av JSM-finalen. De flesta skyttar vet att det kan strula och de tar det med ro, möjligen lite sämre med den sk expertisen på läktarplats. Som helhet blev vi väl omhändertagna som vanligt i Kinna och nästa år syns vi förhoppningsvis några fler i Marks skyttecenter.

TEXT OCH BILDER: Mikael Svensson

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

 

 
WEBBSHOPBingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...