Hoppa till sidans innehåll

KH-krönika 2019

23 SEP 2019 19:36
Korthållssommaren har rullat på fint. Arrangörerna till tävlingarna har gjort ett bra jobb och det är roligt att se folk ute på tävlingar.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2019 19:36

Sommaren har överlag varit bra, men som alltid kan saker och ting bli bättre. Här kommer några funderingar ur ett sektionsperspektiv på lite olika tävlingar.

SM
I år hade vi ett delat SM. Vad tycker du om det? Är en SM-vecka bättre eller är det lättare att komma loss från jobbet om det blir två helger? Sliter en SM-vecka för mycket på arrangörerna?

Jag som arrangör tycker att det är lite slitigt med en vecka, men också väldigt roligt. Jag som skytt tycker en vecka är både smidigare och roligare, det blir sommarens höjdpunkt! Som styrelsemedlem i gevärssektionen har jag ingen fast åsikt, så passa på att påverka!

GP-serien
Här upplever jag att det är svårt att hitta arrangörer, vilket ger mig mycket jobb, utan att det ger något tillbaka. Dessutom är det få deltagare, där flera klasser knappt har fulla finaler. Tanken med GP:n är att den nästa år kommer strykas. Uttagningen till landslag kommer istället drivas mer direkt att förbundskaptenen och få ett liknande som på luftgeväret där vissa redan befintliga tävlingar används för uttagning.

Vad tror du skulle kunna vara ett bra sätt att ta ut till landslag? De pengar som idag går till GP:n, vart ska de gå istället? Kommer det finnas för få tävlingar med finaler om GP:n försvinner? Kommer föreningarna då engagera sig och göra fler tävlingar?

Regiongrupperna
Hur har ni som är med i regiongrupperna tyckt att det varit? Vad har det gett? Finns tillräckligt med information om grupperna? Här har jag själv rätt bra koll på region mitt, så hur är det i resten av landet?

Kombon
Här är tävlingen som från början var tänkt att locka fler att skjuta krutgrenar, främst 6,5mm. Tävlingen har dock inte lyckats med sitt mål att få fler 6,5 skyttar. Korthållsklassen är däremot stor bland både ungdomar och vuxna. Borde tävlingen fortsätta med enbart kombinationen luft och korthåll? Priserna som delas ut är för tillfället presentkort från Intersport. Är det ett bra pris? Finns det förslag på andra pris (till slut kanske man inte vill ha fler saker från den butiken?)?  Vad gör vi för att locka fler till att skjuta 6,5?

Landskampsuttagningen
Den nationella landskampsuttagningen har traditionellt sett varit i samband med den uttagningstävling som hålls i juni varje år. Bör det fortsätta så? Vi i sektionen har pratat om att uttagningen bara ska ta ut halva laget, och resterande halva tas ut från SM eller landskampsuttagningen, beroende på antalet deltagare och resultat. På så sätt finns två möjligheter att ta en plats i laget, och en större spridning bland skyttarna om även SM är en uttagningsmöjlighet. Vad tycker ni om detta förslag? Finns det andra förslag?   

JSM
…och framförallt RM klassen. Vet att den har varit upp för diskussion tidigare, har åsikterna ändrats? Jag som skytt tycker det är perfekt med finalträning, men du kanske inte håller med?

KH-cupen
Tanken är att detta ska vara ett annorlunda upplägg i jämförelse med vanliga tävlingar. Lyckas vi får till något extra? Eller blir det bara som vilken annan lagtävling som helst?

Arrangörer till tävlingar
Här har vi en av sektionens stora jobbpunkter. Hur hittar vi fler arrangörer? Hur hittar vi banor (en mindre förening kan ju arrangera en tävling om de får låna en större bana)? En fråga som jag framförallt är intresserad av är: hur får vi fler arrangörer att prova på att anordna en tävling? Är det erfarenheten som saknas? Skulle man våga prova om jag som van tävlingsarrangör går in och hjälper till? Är det pengar det sitter i? Eller rädslan att man har för lite folk (i många fall behövs inte så många människor för att göra ett bra arrangemang)? Vad tror du skulle behövas för att fler klubbar ska våga prova vara arrangörer? 

Kontakten mellan sektionen och medlemmarna
När jag började engagera mig i styrelsearbete i min förening och på distriktsnivå tyckte jag det var roligt. Jag fick någonting tillbaka. Jag fick beröm och upplevde att andra personer fick glädje av mitt jobb. ”Bra initiativ med den där utbildningen, det var lärorikt”, ”Kul att ni anordnar det här lägret, det borde göras oftare!”, ”Det här gjorde du bra Agnes. Jag kom på hur vi kan utveckla det, har du tid att diskutera det?”

Jag kände att jag fick en respons på det jag gjorde, och det blev med ens mycket roligare. Jag tror
sektionsarbetet skulle kunna bli precis lika roligt. Men jag behöver er hjälp! Prata med mig, maila med mig. Hjälp mig göra ett bra jobb! Får man reda på vad som är bra och vad som kan bli bättre blir det med ens roligare att jobba, istället för som nu där man får gissa sig fram lite.

Självklart finns även förbättringar åt andra hållet, hur vi från sektionens sida pratar med medlemmarna. Idag använder vi oss av hemsidan och facebook, och mycket går nog via ”mun mot mun” metoden. Ändå får alla inte ta del av vår information. Behövs ytterligare kommunikationskanaler? Eller hur förbättrar vi dem vi redan har? Vad är det vi gör bra och som fungerar?

Vad tänker och tycker du?
Hör av dig! Du behöver inte ha åsikter om allt, en liten åsikt är bättre än ingen! Prata med mig på tävlingar, ring eller maila.
0768 402 492
This is a mailto link

Vi hörs!

Skribent: Agnes Svedberg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet


TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...