Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Svensson Kristinehamns 300-metersbana

Uppdaterad Regelbok Nationellt skytte 2021

19 OKT 2021 20:12
Nu finns uppdaterad Regelbok Nationellt skytte version 2021-10-17 att studera under Regler och bestämmelser/Gevär.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2021 20:12

Största förändring gäller nya discipliner i Korthåll och Gevär Kikarsikte, som är ett resultat av motioner och inlämnade förslag. I detta ”paket” ingår också RM Korthåll Liggande/Fält och Gevär liggande fr.o.m. 2022. Gevär Kikarsikte Fält har, som bekant, SM-status sedan 2014 och här har endast detaljer justerats.  I viss mån är de nya disciplinerna etablerade tidigare genom ”försöksverksamhet” i flera distrikt. Som vanligt är alla ändringar införda med röd text i Regelboken, med ett lodrät streck i marginalen.

Bland nyheter och justeringar kan nämnas:

  • På Luftgevär och Korthållsgevär får bakkappan vridas kring sin vertikalaxel. M.a.o. anpassat efter ISSF-regler och därmed praktiskt för alla som tävlar enligt båda regelverken .
  • Förtydligande under Luftgevär, Korthållsgevär och Gevär 6,5 att Gevär av typen bygel och pump, samt halv och helautomat inte är tillåtna.
  • De två nya disciplinerna Kikarsikte liggande och Kikarsikte fält i grenen Korthåll, bygger i stort på tidigare reglemente för grenen, när det gäller typ av gevär och tävlingsregler. Den stora skillnaden är några tilläggsregler, som gör att kikarsikte används som riktmedlet och att benstöd får vara monterat på geväret.
  • Den nya disciplinen Kikarsikte liggande och Kikarsikte Fält i grenen Gevär, bygger på bestämmelser och tävlingsregler för grenen Gevär 6,5 och tidigare ”Tilläggsregler Gevär fält Kikarsikte”. Utöver fastställda modeller för Gevär 6,5 enligt Regelbok Nationellt Skytte, får dock även andra gevärsmodeller/fabrikat, med högst 8 mm kaliber, användas. Kravet är att gevären ska vara av typen repetergevär med manuell omladdning.  Skillnaden mot Gevär 6,5 framgår av 7 punkter under Gevär Kikarsikte.
  • Avsnittet vapenkontroll har kompletterats med punkter för discipliner med kikarsikte.
  • Tabellen med ”Översikt av mästerskapstävlingar” har kompletterats med RM för KL13 (genomfört 2021), RM Korthåll Kikar liggande och Fält, samt Gevär Kikar liggande.
  • Förtydligande har införts gällande knästående skjutställning.

Utöver detta har ett flertal rättningar, kompletteringar och förtydliganden gjort, som inte innebär sakliga förändringar.

 

För Regelkommittén

Lars Lennartsson

Skribent: Lars Lennartsson/Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...