Hoppa till sidans innehåll
  • B2Foto:
  • B5Foto:
  • B3Foto:
  • B4Foto:
  • B1Foto:

Första Riksmästerskapet i Långhållskytte

10 AUG 2021 22:05
Under lördagen den 7e augusti gick Sveriges första Riksmästerskap i Långhållskytte Figur av stapel i skogarna utanför Tyfors, Dalarna.
  • Uppdaterad: 10 AUG 2021 22:05

Tävlingen bestod av skjutplatser i skogarna samt på Tyfors skjutbana, skyttarna stod inför 10 stationer med 111 patroner som skulle skjutas under dagens gång på varierande målstorlekar där längsta avståndet var strax under 860 meter.

Bild 1
Bildtext: Ida Tengvall förbereder sig för ett skott mot ett mål som motsvarar en C20 från en traditionell barrikad på 295 meter, stationen bestod av 8 skott från 4 positioner.

62 personer samlades på morgonen för en snabb genomgång av dagen, SMHI lovade kraftig vind på morgonen följt av lugnare väder innan 30mm regn lovades.
Spänningen och förväntningarna var stora inför en för skaran historisk dag, det första erkända Riksmästerskapet och efter ett upprop så lastades bilarna och vi for ut på våra respektive startplatser.

Bild 2

Bildtext: Skyttarna observerar terrängen på de längre avstånden och försöker överlista vinden

Stämningen bland skyttarna var i som vanligt i topp, vilket kan ses som lite av ett signum på dessa tävlingar där alla snarare tävlar med varandra än mot varandra.
Frågorna om hur det gått flög fram och tillbaka när patruller möttes på stigarna där vissa sken upp och meddelade stolt hur många träffar man fått och andra skrattade glatt och konstaterade att man nog får lägga i nästa växel på träningarna till nästa gång.

Bild 3
Bildtext: Undertecknad tar sig an en blåsig station och lyckades ta hem en 5e plats.

Målstorlekarna var varierande, ofta fanns det två mål per avstånd av olika storlek där båda skulle beskjutas, ett lite större och ett för avståndet väldigt litet.
Skyttarna delade kontinuerligt erfarenheter om hur man skulle planera stationen för att utföra den på effektivast möjliga sätt och på så sätt få mer tid åt att ta det perfekta skottet

Bild 4
Bildtext: Robert Purvins håller tungan rätt i mun innan skottet mot 20cm plåten på 530 meter träffar sitt mål.


Dagen bjöd på nästan alla väderslag vilket var passande för att kröna landets bästa skytt, många av oss hade en tydlig favorit som presterat väldigt bra under året men alla vet att under tävling kan vad som helst hända, när man har 4–5 olika mål på olika avstånd i terrängen så kräver det sitt fokus.

Mot slutet av dagen började regnet ösa ned över Dalarna, prisutdelningen hölls utomhus och den som vi alla höll som favorit visade sig på sin bästa sida, Joakim Stigenberg tog hem segern i det första Riksmästerskapet

Bild 5
Bildtex: 1a Joakim Stigenber, 2a Johan Rapp, 3a Robert Purvins


Text: Marcus Olsson
Foto: Josefin Jönsson, Marcus Olsson

Komplett resultatlista återfinns i tävlingskalendern (IndTA).

Skribent: Marcus Olsson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...