Hoppa till sidans innehåll
 • IMG_0618Foto:
 • IMG_0625Foto:
 • IMG_0651Foto:
 • IMG_0597Foto:
 • IMG_0616Foto:
 • IMG_0603Foto:
 • IMG_0608Foto:
 • IMG_0665Foto:
 • IMG_0669Foto:
 • IMG_0622Foto:
 • IMG_0611Foto:
 • IMG_0661Foto:
 • IMG_0648Foto:
 • IMG_0673Foto:
 • IMG_0663Foto:

Reflektioner från ett SM

23 NOV 2021 19:09
Gotland. På Gotland har man en lång tradition av att arrangera fältskjutningar med tajt schema, så att genomföra ett Svenskt mästerskap i fält på hösten är i sig en bedrift. UPPDATERAD MED NM-Barometern!
 • Uppdaterad: 23 NOV 2021 19:09

Tävlingscentrum var förlagd på Sundresgård strax utanför Visby.

Därifrån styrdes patrullerna ut i detta SM som tillslut blev av.

SM-tävlingen blev fördelad över två dagar, från början en coronaanpassning, vilket gjorde att det blev mer nerv än vanligt.

Första dagen besköts sex stationer där de två första var inskjutning och del av en extratävling. Station 4-6 var SM-status. Alla målen hade himlen och havet som bakgrund vilket gör att om du inte träffar målet så vet du inte vad du gjorde för fel högt, lågt eller fel i vinden.

Tävlingsplatsen var ca en timmes bilfärd söderut från tävlingscentrum.

Alla fyra stationerna låg på rad med en lite promenad från bilparkeringen, alla stationer bemannades av erfarna skjutledare och markörer vilket gjorde att tävlingsdagen förflöt utan förseningar.

Personligen passade jag på att njuta av Gotlands natur när man ändå var på plats så Grågåsen och Hornborgagubben fick ett besök efter att patrullerna skjutit. Gotland visade sig från sin bästa novembersida med lagom mycket vind mellan 4-6m/s och växlande molnighet.

Efter dagen tävlingar var det fortfarande några som inte tappat en enda träff där de flesta av dessa återfanns i kikarklassen. Dagen avslutades för egen del med en underbar middag och lite gott vin.

SM avgjordes över två dagar

Dag två började med att tävlingarna ”sköts” fram i 15 minuter för att få så rättvisa förutsättningar som möjligt. Idag behövde vi inte köra så långt utan dagens fyra stationer gick på Tofta skjutfält som militären upplåtit åt tävlingarna. Vinden hade idag vridit på sig lite men styrkan var ungefär den samma som under gårdagen. För andra dagen hade man vänt på startlistan så de som startade tidigt under första dagen fick starta senare dag två.

För att öka svårighetsgraden hade arrangören denna dag satt vit bakgrund på de två sista målen. Arrangörerna hade verkligen lyckats att göra en spännande fältskjutningen utan att dra iväg målen för långt utan alla var helt inom räckhåll. Vinden gjorde även sitt till, den är alltid nyckfull och det är inte bara kulbanorna som påverkas utan även skyttarna speciellt i knästående.

Söndagens tävlingsdag är verkligen en kamp mot tiden, det är flyg och båtar som skall passas så när alla patruller är inne så skall prislistorna produceras innan medaljerna kan delas ut.

Leif, Olle, Alvin, Kenneth och Gilbert mästare

När klockan börjar närma sig tre så skruvar norrbottningarna på sig och pratar om incheckningstiden för flyget.

Vi hade kommit överens om en viss ordning för medaljutdelningen och denna fick nu helt göras om då Svenske veteranmästaren höll på att åka till flyget utan medaljer och segerkrans, så snabb omstrukturering av prisutdelningen så att Leif Sandberg kunde få sitt SM-guld i veteranmästerskapet.

Olle Gabrielsson tog hand om guldet i det öppna mästerskapet, Alvin Johansson tog hand om juniortiteln, Kenneth Nolberger guldet i kikarmästerskapet, samt Gilbert Andersson om RM-guldet bland veteranerna.

Elin Åhlin – årets skytt 2021

När prisutdelningen startade om i rätt ordning började vi med att dela ut förbundets förtjänstmedalj i silver till Ulf Ingemansson, Leif Sandberg, Jan-Olof Lampinen och Tommy Åkerström.

Där efter var det dags att dela ut Skyttesveriges finaste utmärkelse Årets skytt Till suveräna Elin Åhlin, när man tror att hon är på topp då ökar hon ytterligare lite.

Ett annat märke som är få förunnat att få är stora skyttars märke och den hade Veteranhybriden Olle Gabrielsson kämpat sig till.

Jag vill med denna text tacka Gotlandsskytteförbund för denna mycket speciella SM tävling där ni med bravur lyckats genomföra en tävling mot alla odds (framflyttad 3ggr på grund av corona) speciellt också sedan man använde SM medaljer graverade med 2020. Samt alla deltagare som åkte över till vår östligaste landsdel för denna tävling.

Ps. Vi söker arrangörer till nästa års fält-SM hör av er till mig.

Varma skyttehälsningar Roger Strandh

 

Ytterligare bilder återfinns på Nationell Skytte Sverige (facebook).

Resultatlistor på Gotlands hemsida respektive tävlingskalendern.

-----------------------------------------------------------------------

NM-Baromentern efter SM:

1) Olle Gabrielsson 75 p,  2) Björn Ahlby 54 p,  3) Magnus Larsson 45
p,  4) Göran Åhlin 39 p,

5) Christer Berntsson 36 p,  6) Alan Kerr 30 p,  7) Ingemar Månsson 27
p,  8) Stefan Lundqvist 27 p,

9) Eva Åhlin 24 p,  10) Peter Lundqvist 18 p.

//Lennart Högenberg

Skribent: Roger Strandh
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...