Hoppa till sidans innehåll

Regelbok Långhållsskytte

22 JUL 2021 11:08
Efter en lång process finns nu Regelbok Långhållsskytte under rubriken ”Regler och bestämmelser” på SvSF:s hemsida.
  • Skapad: 22 JUL 2021 11:08

Där finns den under Gevär, tillsammans med Regelbok Nationellt skytte och Regelbok AK4-skytte. Alla tre är gjorda enligt samma mall, genom RK:s sekreterare Bosse Ohlsson och oavsett gren inom Gevärssektionen, kan alla känna igen sig i sökande efter specifika uppgifter. Se under: https://www.skyttesport.se/reglerochbestammelser/gevar/

Långhällsskytte antogs som ny gren inom Gevärssektionen vid årsmötet 2021, men skytteformen har funnits länge och bedrivits av en fristående intressegrupp med stöd av enskilda föreningar och aktiva gevärsskyttar. Långhållsskyttet är delvis en utveckling av det sedan mer än 10 år tillbaka etablerade ”Kikarfältskyttet”. Första signalen om intresse att komma in under SvSF:s ”vingar”, kom redan under november 2018. Ett första förslag till Regelverk presenterades av intressegruppen under november 2019. Därefter har det stötts, blötts och justerats ända fram till hösten 2020. Så ankom en motion inför årsmötet 2021 om införande av Långhållsskytte som en egen gren inom Gevärssektionen och den antogs. Därefter har regelverket ytterligare anpassats och justerats för att, så långt det är möjligt, överensstämma med Regelbok Nationellt skytte. 

Säkerhetsbestämmelser för ”Långhåll” är av naturliga skäl identiska med vad som gäller för övrigt skytte. Den stora skillnaden är att avstånden är betydligt längre i förhållande till målstorlek, jämfört med traditionellt gevärsskytte. I Långhåll fält kan det förekomma avstånd upp till 2500 m, men håller sig vanligen inom 1500 m. Figurerna är av samma modell som används i gevärsfältskytte, men kan även vara runda, fyrkantiga, eller ha annan form, där minst ett mått i höjd, bredd eller diameter bör överensstämma med traditionella fältskyttefigurer. En annan skillnad är att regelverket är betydligt mer tillåtande i långhållskytte när det gäller tekniska hjälpmedel.  

För Regelkommittén
Lars Lennartsson

Skribent: Lars Lennartsson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...