Hoppa till sidans innehåll
  • IMG_0314Foto:
  • IMG_2445Foto:
  • IMG_2446Foto:
  • IMG_2451Foto:

NM dag 1 - helsvensk juniorfinal

04 AUG 2022 09:42
Totalt sex svenskar fördelat på två herrjuniorer, en damjunior, två herrar och en dam kvalificerade sig till finaler då JNM på 10 meter och NM på 50 meter inleddes i Kouvola. Därtill väntar dubbla lagfinaler mot Norge imorgon. En bra blågul dag!
  • Uppdaterad: 04 AUG 2022 09:42

Grundomgångar - dubbelt svenskt i HJ och herr

För juniorerna inleddes mästerskapen i lufthallen, där Pontus Kallin och Viktor Lindgren via 626,8 respektive 621,7 poäng intog de två översta placeringarna i kvalomgången och därmed kvalificerade sig till finalen.

Bland tjejerna blev det dubbelt norskt i topp med Johanna Andersson som trea på 623,4 poäng. Hon blir därmed enda blågula hoppet i damjuniorfinalen på 10 meter.

Även på seniorsidan (3x20 på 50 meter) blev det dubbelt svenskt i topp på herrsidan. Emanuel Söderlund vann kvalet med 589 poäng och en dito före Marcus Madsen. De båda försvarar därmed våra färger i herrfinalen.

På damsidan blev Louise Rosell bästa svenska med 574 poäng och en sjätteplacering. Hon får därmed försvara de blågula färgerna i damfinalen.

Helsvensk guldmatch i JNM luftgevär

Herrjuniorernas guldmatch blev till en ren blågul affär, sedan Viktor Lindgren och Pontus Kallin båda klarat sig igenom finalens inledande del. Nu ställdes de båda i helt avgörande kamp upp till 16 poäng enligt det nya finalprogrammet. Med tolv skott avverkade drog Viktor längsta strået med 16-8, vilket innebar att JNM-guldet på 10 meter 2022 landar i Sjöbo.

- Känns väldigt stort att få vinna ett nordiskt mästerskap och jag är bäst i Norden, sa Victor, som nästan fick nypa sig i armen efteråt, och analyserade vidare:

- Jag var lite passiv i grundomgången och tog ett inre snack med mig själv och sen inför finalen, då var jag mer aggressiv i mitt utförande och det höll.

I damjuniorernas final, där Johanna Andersson intog sjätteplatsen, blev det en helfinsk uppgörelse på slutet. En jämn kamp där Essi Heiskanen besegrade Viivi Kemppi med 17-15.

Guldmatcher för juniorlagen imorgon

När vi kom fram till lagkamperna var de svenska lagen på topp såväl bland killarna som tjejerna och de kommer under morgondagen få möta Norge i båda guldmatcherna.

Bland herrjuniorerna summerades Sverige till 618,2 mot 614,2 för Norge. Bland damjuniorerna blev det 622,5 mot 621,2. Medaljmatcherna börjar dock om på noll.

Juniorernas andra dag i lufthallen kommer även att innehåll mixed, där Sverige kommer att ställa upp med maximala tre par.

Marcus tvåa i 3x20 för seniorer

I herrseniorernas final på 50 meter summerades Marcus Madsen till 403,5 mot 401,6 för Aleksi Leppä, resultat som förde dem vidare till guldmatchen. Emanuel Söderlund slutade sjua. Väl i guldmatchen var det Leppä som drog längsta strået med 17-15.

- Det var riktigt kul idag. Bra match och genrep inför större tävlingar framåt. Stor eloge till Emanuel som skjuter ett fantastiskt fint resultat i 3x20, säger Marcus, och fortsätter:

- Jag är väldigt nöjd med mitt. Har en del misstag i remställningarna men resten sitter där det ska. Sen blåste det upp under finalen och liggskyttet blev en utmaning.

I damseniorernas final nådde Louise Rosell åttonde plats såsom bästa svenska. Vann finalen gjorde här Josefine Laursen från Danmark med 17-9 mot Marianne Palo Finland.

Medaljlöst i 60 skott liggande

60 skott liggande avgörs vid internationella mästerskap alltmera såsom öppna klasser, så är det även i övrigt för så kallade ”icke” OS-grenar, inte minst på pistol.

Samtliga våra sex skyttar, tre damer och tre herrar som tidigare under dagen sköt 3x20, återfanns nu i den öppna klassen. Bästa svenska placering uppnåddes nu av svenske mästaren Viktor Klemmedsson, Christianstad. Han summerades till 616,3 poäng.

Vann gjorde Sebastian Långström från Finland en enda tiondel (618,5 mot 618,4) före Michael Bargeron, Storbritannien.

Seniorerna har ”ledig” dag

För seniorerna blir fredagen ledig, innan tävlingarna på 10 meter tar vid på lördag.

För juniorerna handlar fredagen om dels guldmatcher i lag och dels mixed på 10 meter.

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...