Hoppa till sidans innehåll

Dags att anmäla sig till SvD-skyttet 2022

16 APR 2022 07:09
Olle Gabrielsson pryder SvD-medaljen 2022.Träffsäker – glädjespridare. Där har ni dalaskytten Olle Gabrielsson, alltid Rommeheds Skytteförening trogen, beskriven i två träffsäkra ord.
  • Uppdaterad: 16 APR 2022 07:09

SvD-medaljen pryds vartannat år av en förtjänt ledare och vartannat år av en förtjänt skytt, och då handlar det inte om antal medaljer utan lika mycket om hur man är som person utanför skjutvallen.

Olle är glad pensionär sen i våras, men har annars haft snickare som profession. Specialitet har varit att bygga timmerhus under hela livet inom ramen för egen firma i familjen, som farfar startade för 90 år sen.

Olle har varit Rommehed och Borlänge trogen hela livet.

- Ja, men jag gjorde en lite avstickare till Falun för studier och lumpen, säger Olle, som alltid med glimten i ögat.

Likaväl som timmerhusen ligger skyttet grundat i släkten. Olles farfar var med och drev Rommeheds Skytteförening på den tiden och då det var dags för fältskytte fick Olle bara farsans skytteväska (i golf kallas det caddie).

- Sen ville och fick man prova på själv. Min första fältskjutning slutade med en träff, det har blivit några fler träffar sen dess, skrattar Olle och fortsätter:

- Minns också att farsan fixade luftbana i källaren, där jag satt och sköt när jag var mellan 10-15 år. Sen hade vi nån lokal att åka till också, förklarar Olle, som under intervjun är i färd med att avsluta kvällens luftgevärsträning i föreningen.

Att Olle Gabrielsson ofta står på prispallen vid tävlingar i såväl fält som bana respektive 6.5 och korthåll, det är väl bekant för de flesta. Antalet SM-medaljer har han tappat räkningen på, men antalet SM-guld är sex stycken som senior och fyra stycken som veteran.

Även om fältskytte är formel 1 för Olle och det genom åren blivit mycket 6.5, så har korthållet lockat alltmer.

- Vi byggde en 50-metersbana och satte elektronik på den, sen har det blivit en hel del, förklarar Olle, som till och med ”fuskar” med luftgeväret.

- Vi är med i en dalaserie i både sitt och stå, och sen ska vi nog åka på DM också, avslöjar han.

På frågan om bästa och sämsta minne från skjutbanan framhålls Margarethakedjan i Landskrona på bana och första SM-guldet i fält i Boden. På minuskontot finns ett förbundsmästerskap där Olle ledde, men avslutade genom att skjuta på fel tavla.

Unge herr Gabrielsson testade på många olika idrotter, men ändå blev det skyttet, varför?

- Skytte är så kul, och sen att resa runt och tävla. Tänk om man inte hållit på med detta, då kanske man mest hade gått runt hemmavid, konstaterar Olle.

Orientering, skidor, fotboll och bandy var bara några av intressena vid sidan om skyttet i yngre år, medan fritidsintresset vid ”sidan om” numera främst är fiske och lite jakt på hösten.

- Ärligt talat var det skyttet som gick bäst, och därför blev det skytte, avslutar Olle innan vi avverkar de traditionella fem snabbfrågorna.

Fem snabbfrågor med Olle Gabrielsson:

  • Semesterresmål? Fjällen, vi har en stuga i Härjedalen.
  • Det lägger jag på grillen? En köttbit, en fin älgbit är delikatessen.
  • Det dricker jag till grilltallriken? Ett glas öl.
  • Staden eller landet i sommar? Landet!
  • Det visste du inte om mig? Var med i countryklubben en gång i tiden, lyssnar gärna på countrymusik.

Bonusfrågan: Det pratas i skyttekretsar om tävlingshetsen mellan dig och Linda Strand?

- När hon var med och tävlade brukade vi slå vad om först en krona, och senare om en femkrona. Sen, på ett SM, blev det tal om en middag. Jag har stått tre gånger på SM-pallen, men då haft Linda före mig. Men, i nuläget är det faktiskt så att jag har en middag innestående, brukar påminna Linda om det.

 

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...