Hoppa till sidans innehåll
  • 220713BG_Vy5Foto:
  • 220713BG_Donald Johansson_Urban_Johansson_Bengt_HanssonnFoto:
  • 220713BG_Stefan_Thorin_Maja_Lindgren_Mats_OsterlundFoto:
  • 220713BG_Vy4Foto:
  • 220713BG_Berit_Olsson_Linda_Gustavsson_Roger_HjulstromFoto:
  • 220713BG_Bengt_Jansson_Martin_Nilsson_Anna_EklofFoto:

Martin vann Björkskottet i Ramsele

13 JUL 2022 10:18
Björkskottets twist där finalbana 3-2-1 i nämnd ordning får skjuta singel efter övriga finalfältet blev absolut en utmaning även för rutinerade skyttar. Väntan på att få skjuta spökar till både träffbilder och hjärnkontoret.
  • Uppdaterad: 13 JUL 2022 10:18

Inför såväl NM-klassen som klassen för övriga ställningsskyttar (något längre tider) hade det utkristalliserats en klar ledare inför de finaler som avgjordes parallellt och avslutade dagen.

Bengt Jansson, Söderala, hade fått ihop 237 poäng och ledde NM-klassen med fem pinnar i marginal, medan Linda Gustavsson från Umeå hade fått ihop 236 poäng och ledde sin klass med tolv poäng i marginal.

För dessa klasser gällde 3 stå, 3 knä och 4 skott i liggande på fem minuter i finaldramat.

I NM-klassen kan konstateras att Bengts sexa i sista knä sannolikt var ett skott han skulle vilja ta tillbaka. Segerchansen levde till sista skottet, men ett par avslutande nior innebar att Martin Nilsson, Kvistbro, på bana två klev upp på segerpallen med 325 poäng mot 324 för Bengt. Även Olle Gabrielsson, Rommehed, blev betvingad på en tuff träffbild. Hans 317 i summa innebar att Anna Eklöf från Storfors passerade upp på bronspallen med 318 poäng.

- Det var lite spännande och annorlunda. Man känner liksom att alla sitter och tittar på en när man skjuter singel. Även Bengt tyckte väl att pulsen var lite väl hög. För mig är det annorlunda även att skjuta norsken, det gör jag inte särskilt ofta, sa Martin Nilsson, som var nöjd med inledningsdagen.

- Det lyckades bra idag. Det är väl första stå som var lite svag, men knä och ligg har fungerat bra för min del.

I den andra ställningsklassen var marginalerna mer klara och trots lite tuffa träfflägen lyckades de tre i topp bibehålla sina placeringar hela vägen i mål. Linda Gustavsson summerades till 319 poäng mot 310 för Berit Olsson, Öved-Östraby, och 301 för Roger Hjälström, Ununge.

Knäfinal med stor dramatik

Skyttarna i klassen knästående (den största) skjuter egentligen lika med ställningsskyttarna, bara det att ståskotten är utbytta mot knästående. Detta innebar exempelvis 6 knä+4 liggande på fem minuter i Björkskottets finalomgång.

Det vädrades stenhård kamp eftersom detta var finalen med mest tajta toppskikt och att såväl Bo Allansson från Stenungsund som Ingemar Månsson, Helsingborg, hade summerats till 238 poäng av 250 möjliga efter grundserie och snabbserie. Men, det blev ordentliga omkastningar.

Då bana 4-18 hade avverkat sin finalen ledde Donald Johansson från Ale med 328 poäng, varpå de tre första skyttarna skulle avverka den knä-alternativa ”norsken” en i taget.

Urban Johansson från F21 på tredjebanan fyllde på med en 94-serie och fick ihop totalt 330.

Ingemar Månsson på andrabanan fick en tuff resa i knä, summerades till 322 poäng och föll bort från den absoluta toppstriden. Lite kämpigt även för ledande Bo Allansson, som summerades till 327 poäng.

Därmed drog Urban Johansson längsta strået med 330 poäng mot 328 dito för Donald Johansson. Bengt Hansson från Bromölla intog bronsplatsen med 327 poäng.

Maja defilerade hem liggandefinalen

Maja Lindberg från hemmaklubben Ramselefors kunde defilera hem liggandefinalen. Med 145 i grundomgången och 98 i snabbserien ledde hon med sju pinnar före Stefan Thorin från arrangörsklubben Umeå då det var dags för final.

Denna omfattade i det här fallet tio skott i liggande på fem minuter, där såväl Maja som Stefan fick ihop 97 poäng, vilket innebar att Maja summerades till 340 mot 333 för Stefan. Trea på pallen blev Mats Österlund, även han från Ramselefors, med 331 poäng.

Björkskottet på bana 6.5, där Umeå Skytteförening svarade för värdskapet, var premiärdagens enda skyttetävling, innan kvällen ägnades åt den för många prestigefyllda femkampen. Imorgon blir det Tavelstafetten i 6.5 samt Björkskottet i korthåll fält.

Live-visning, samtliga resultat samt fler bilder hittar du på:

www.ac-skytte.com

Skribent: Mikael Svensson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...