Hoppa till sidans innehåll

Uppdaterat regelverk från ISSF inför 2014

18 DEC 2013 16:00
Under 2013 har ISSF på prov testat ett antal nya grepp, för att om möjligt försöka förnya vår sport. Vi har fått nya finaler och på gevär har man provat med decimalmarkering i stället för heltal med mera. Nu har ISSF uppdaterat sin regelbok där en del av har blivit permanent, annat har ändrats. Men det mesta är helt oförändrat sedan tidigare i år. Dessa ändringar gäller med omedelbar verkan.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2013 07:46

Nedan följer ett axplock av ändringar av lite större karaktär. Hela regelboken hittar du här: http://www.issf-sports.org/theissf/rules/english_rulebook.ashx


Övergripande ändringar som gäller för alla discipliner
.

6.2.2.2

Säkerhetsflaggor skall vara av stark signalfärg och måste sitta i alla gevär, pistoler och halvautomatiska hagelgevär vid alla tillfällen förutom när regelverket säger annat. På luftvapen måste säkerhetslinan vara tillräckligt lång så att den synligt sticker ut i båda ändar av pipan. För alla andra vapen skall säkerhetsflaggan vara placerad i patronläget. Dubbelpipiga hagelgevär skall vara brutna för att visa att de är säkra.


6.7.3

Aktiva är ansvariga för att säkerställa att all utrustning som de använder uppfyller ISSF:s regelverk.

 

6.7.7

Den obligatoriska utrustningskontrollen är nu ersatt med frivillig kontroll, men det är varje aktivs skyldighet att säkerställa att all utrustning man använder uppfyller ISSF:s regelverk. Efterkontroller kommer att genomföras på alla ISSF mästerskap (EM,VM, OS, VC) efter grundomgångar och innan finaler.

För gevärsskyttar gäller att byxa och jacka skall vara märkt med ett ISSF-sigill och registrerat i ISSF:s databas. Innan detta är gjort får man ej starta i ISSF-mästerskap. Varje aktiv får ha max en jacka och en byxa registerad i databasen, har du fler jackor eller byxor på ditt kontroll kort måste du meddela utrustningskontrollen vilken du skall använda i framtiden så att övriga plagg kan plockas bort och ett nytt kontroll kort tillverkas.


6.7.6.2

Under tävling måste alla aktiva bära skor. Det får ej vara någon typ av sandal, oavsett om man bär strumpor eller ej.


6.17.1.2

Skjutordning eller vilken tavla en skytt får i finalen skall bestämmas genom lottning. Tavlorna skall märkas med bokstäver från A – H.


6.17.2

Finaler för luftvapen, 50 m pistol och 60 ligg gevär.
Skjutledare kallar finalisterna till skjutplatsen 16 min (13 för pistol) innan tävlingsstart.
Efter två minuter startar en kombinerad förberedelse- och provskottstid på åtta min (5 för pistol). Man har då möjlighet att skjuta obegränsat antal provskott.
30 sek innan provskottstiden upphör skall skjutledaren förvarna genom att säga 30 sek.
Efter 8 (5) min beordras stopp och patron ur. Säkerhetsflagga skall omgående placeras i vapnet innan presentationen av skyttarna.
Skyttarna får numera stanna kvar i sina skjutpositioner men vapnet måste tas ner från axeln och man förväntas titta åt läktaren eller tv-kameror under presentationen.
Man får inte lyfta geväret till axeln förrän alla finalister är presenterade. 
Omedelbart efter att presentationen är genomförd kommer skjutledaren att kommendera inta era skjutpositioner varpå man får avlägsna säkerhetsflaggan. En minut senare kommer kommandot för första serien ladda och 5 sek senare start.

Det innebär att den andra provskottsomgången nu är borttagen.
Borta är också förvarningen på 5 och 10 sek innan tävlingstiden tar slut, när tiden är slut kommer kommandot stopp.

Regeln med att man måste stoppa säkerpropp i geväret och att man måste ta ner geväret från axeln under presentationen gäller även i finalerna på 3x20 och 3x40.

 

Ändringar för gevär

6.3.4

På alla ISSF-mästerskap skall eliminering och kvalificeringsomgång skjutas med decimalmarkering i följande discipliner och klasser: Luftgevär och 60 ligg Herr, Dam, Herr jun och Dam jun.

 

7.4.5.1

Alla delar eller vikter som sträcker sig framåt eller neråt från nedre delen av bakkappan är förbjudna.

 

7.4.5.3

Ingen del av pistolgreppet får förlängas eller konstrueras på ett sådant sätt att det kan ge stöd på utsidan av handen. För att undvika problem kan det med andra ord vara smart att använd originalkolv om ni kan.


7.9

Nya skjuttider för luftgevär på papperstavlor.

60 skott              90 min
40 skott              60 min

 

Ändringar för lerduva

9.4.1.1

Alla tillbehör, metoder eller system som kan underlätta räkning av lerduvor är förbjudna. Överträdelse mot dessa regler skall genera en varning vid första överträdelsen och diskvalifikation vid upprepad överträdelse.


9.4.2.1

Hagelgevär får inte ha kamouflagefinish.


9.6.2.1

Pre event-träning.
d, Under petträning skall två extra dubbléer erbjudas. (Omvända dubbléer på station 3 och 5).

 

 

En ny elektronisk regelbok finns alltså redan nu på på ISSF:s hemsida och en tryckt version kommer i januari. Den svenska översättningen är under arbete.

 

Några undantag kommer att gälla för tävlande på Swedish Cup. Läs mer här.

Skribent: Jonas Edman
Epost: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin 


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOPBingolotto_Svenska SkyttesportförbundetVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link