Hoppa till sidans innehåll

Nationella grenar


Luftgevär 10 m
Luftgevär är den största grenen inom gevärsskyttet i Sverige. Lokalerna ligger ofta centralt i samhället och är därför också lättillgängliga för alla. Luftgevär skjuts på 10 meter inomhus och utövas mestadels under vinterhalvåret (september - april). Geväret väger 5 - 5,5 kg och laddas med komprimerad luft eller drivgas. Kulan är 4,5 mm och består av bly. Tavlan är tioringad och tian är 0,5 mm stor.

Luftgevär utövas även i grenen Falling Target där varje mål består av fem svarta prickar med en vit lucka som automatiskt fälls upp och täcker över den träffade pricken. Storleken på hålen varierar (3 mm - 10 mm) beroende på klasstillhörighet. Falling target är en snabbt växande gren med spännande dueller och mycket nervpirr.

Korthållsgevär 50m
På 50 meter skjuter man med korthållsgevär. Grenen har sin säsong under sommarhalvåret (maj - oktober) då man skjuter utomhus men det finns även banor inomhus för träning under vintern. Korthållsgeväret väger 5,5 - 6 kg och skjuts med krutladdade patroner med kalibern 5,6x15 mm. (22 long). Tian som man ska träffa är 10,4 mm i diameter. Vid avfyring avger geväret en mindre smäll och rekyl.

En variant av korthållsskyttet är fältskytte. Det innebär att målen är uppsatta på ett okänt avstånd från skytten, allt mellan 15 och 100 meter. Skytten går en runda på 5-8 stationer där han vid varje skjuter 6 skott under en skjuttid på 2 minuter. Tavlorna har olika storlek och form. Den skytt med sammanlagt flest antal träff har vunnit.

Gevär 6,5mm
Banskytte 6,5 mm är den äldsta skyttegrenen. Man skjuter på 300 meter men som nybörjare och junior skjuter man på 200 meter. Geväret väger ca 5,5 kg och skjuts med krutladdade patroner, av kalibern 6,5x55 mm. Tian är 10 cm stor. Geväret avger en ganska hög smäll och rekyl vid avfyring.

Fältskytte 6,5mm
Med mål uppsatta på ett okänt avstånd från skytten, allt mellan 150 och 600 meter ska skytten bedöma både vind och avstånd för att kunna träffa så många skott som möjligt i tavlan. Tavlorna har varierande storlek och form. Vid varje station (5-8 stycken) ska 6 skott avlossas under en skjuttid på 40-60 sekunder (90 sekunder för ungdomar och veteraner). Den skytt som har flest träff i figurerna står som segrare.

Automatvapen
Detta skytte omfattar två olika vapentyper, Kpist (Kulsprutepistol) och AK (Automatkarbin). Kpistskyttet är det mest omfattande och består av banskytte på 100 meter mot ringad tavla och fältskytte mot figurer i terräng. I fältskytte har förmågan att bedöma avstånd, vind och andra faktorer som påverkar träffläget avgörande betydelse Från och med år 1973 arrangeras årligen SM-tävlingar.
Rekrytering sker ofta från Hemvärnet, FBU eller andra frivilligorganisationer.
Därmed är också samarbetet med dessa organisationer naturligt och viktigt. AK-skytte består av ban- och fältskytte. Verksamheten bedrivs som regel i nära samarbete med Hemvärnet. 

 

Uppdaterad: 09 DEC 2008 15:54
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...