Hoppa till sidans innehåll

Target Sprint


Target Sprint är en luftdisciplin som kombinerar löpning med målskytte. 

Vad?
Target Sprint är en pulshöjande och spännande sport för alla. Grenen kombinerar löpning och målskytte med skicklighet och noggrannhet. Det är den först förbi målsnöret som vinner. Det är enkelt, det är snabbt och det är roligt!

Hur?
Banan är kort, vanligtvis 3 x 400m. Idrottaren löper ett varv, skjuter på fallmål och sedan upprepas detta tills idrottaren har sprungit tre gånger och skjutit två gånger. Avståndet kan dock anpassas för att tillgodose olika målgrupper. Till exempel genom att ändra längden på löparbana, målstorlek och sättet man ska få upp pulsen på kan man inkludera fler.

Vad behöver jag?
De två grundläggande delarna av utrustning som behövs för Target Sprint är ett luftgevär och fallmål. Ni kan använda de luftgevär ni har i er förening samt gamla fallmål. Annars är allt du behöver ett par löparskor och beredskapen att anta Target Sprint-utmaningen. Inga speciella skyttekläder får användas. Man måste ha träningsskor och t-tröja på sig under tävlingen.Regler

För att komma igång med denna disciplin kan man som förening arrangera tävlingar och andra evenemang utifrån föreningens egna förutsättningar. Vill man däremot arrangera SM eller större tävlingar ska detta ske enligt ISSFs reglemente. Det engelska reglementet kan du läsa här. En svensk översättning är på gång.

Vill du starta Target Sprint i din förening?
Det är enkelt att komma igång och börja med Target Sprint redan idag. Använd den utrustningen ni har i er förening. Ta gärna hjälp av en förening i närheten som kanske har gamla fallmål. Har man ingen löparbana kan man springa i skogen eller stå på stället och hoppa 100 hopp med ett hopprep. Det är ni som förening som sätter ramarna för ert arrangemang.

 Så här går det till, grov översättning från ISSF

Förberedelsetid Inför alla grundomgångar och finaler får de aktiva 5 minuters förberedelsetid. Lag får 8 minuter. Tiden inkluderar förberedelse av skjutplats. Efter förberedelsetiden ska idrottarna gå till startlinjen och invänta startsignalen.
   
1 Löpning Klockan startas och skytten springer den angivna banan, normalt 400m..
2 Skytte Skytten kommer till skjutstationen, tar geväret från gevärsstället och skjuter på 5 fallmål.För att fälla de fem målen får maximalt 15 skott användas. Om det efter 15 skott finns mål som inte fallit ska skytten springa en straffrunda för varje missad mål.
3 Löpning Geväret placeras i gevärsstället och skytten springer den angivna banan, normalt 400m
4 Skytte Skytten kommer till skjutstationen, tar geväret från gevärsstället och skjuter på 5 fallmål. För att fälla de fem målen får maximalt 15 skott användas. Om det efter 15 skott finns mål som inte fallit ska skytten springa en straffrunda för varje missad mål.
5 Löpning Geväret placeras i gevärsstället och skytten springer den angivna banan.
6 Målgång När skytten korsar mållinjen stoppas klockan.
Tävlingsresultatet är den totala tiden som använts från Start till Mål, inkl skyttet.
   
Efter målgång När alla idrottare passerat mållinjen tas all utrustning bort från skjutplatsen. Alla gevär ska förvaras med säkerhetsflagga i på ett markerat och övervakat område nära skjutplatsen.

Target Sprint-projekt 2019 via Framåtfonden och Projektstöd IF 2022-23
Under 2019 kunde vi, genom ekonomiska medel från Framåtfonden, genomföra ett projekt där målet var att starta upp Target Sprint i Sverige. Ett flertal föreningar deltog. Dessa föreningar fick fallmålställ, informationsmaterial och stöttning för att komma igång. Under 2022-23 vill Svenska Skyttesportförbundet fortsätta att stötta de föreningar som är intresserade av att starta upp Target Sprint i sin förening. Den intresserade föreningen har möjlighet att söka projektstöd IF och få bidrag för inköp av fallmål, skjutstöd samt projektledararvode. Om ni är intresserade av detta kan ni hitta mer information via denna länk eller kontakta Erika Öhring på This is a mailto link eller 08-699 63 76

Uppdaterad: 11 MAJ 2022 08:58 Skribent: Richard Gardt
E-post: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...